Wanneer begint het wisselen van het kindergebit?

25-07-2023

Het wisselen van het kindergebit begint meestal rond de leeftijd van zes jaar. Dit kan echter variëren, aangezien elk kind uniek is. Sommige kinderen kunnen al op vijfjarige leeftijd beginnen met het wisselen van tanden, terwijl het bij anderen pas op zevenjarige leeftijd begint.

Hoe verloopt het wisselproces?
Normaal gesproken begint het wisselen met het loskomen van de onderste voortanden. Vervolgens zullen de bovenste voortanden uitvallen en worden vervangen door blijvende tanden. Naarmate het wisselproces vordert, worden de zijtanden en kiezen gewisseld. Het hele proces kan enkele jaren duren.

Wat zijn de tekenen van het wisselen van het kindergebit?
Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat uw kind begint te wisselen. Deze omvatten losse tanden, tandvlees dat rood en gezwollen kan zijn, en soms zelfs lichte pijn of irritatie rond de nieuwe tanden die doorkomen.

Hoe kunt u uw kind helpen tijdens het wisselproces?
Moedig je kind aan om regelmatig zijn tanden te poetsen en een goede mondhygiëne te behouden, zelfs tijdens het wisselen van het kindergebit. Poets zachtjes rond de loszittende tanden en het tandvlees en poets tot de leeftijd van 10 jaar altijd even na.

Moet ik een tandarts raadplegen tijdens het wisselen?
Het is een goed idee om regelmatig een tandarts te bezoeken tijdens het wisselproces van het kindergebit. De tandarts kan de voortgang van het wisselen volgen, eventuele problemen identificeren en nuttige adviezen geven met betrekking tot mondhygiëne, tandverzorging en een orthodontie traject. Als u zich zorgen maakt over de manier waarop het kindergebit van uw kind wisselt, aarzel dan niet om een afspraak te maken met de tandarts.